Vanilj, vanilj min älskade favorit!

Jag fick en leverans i veckan av den som jag tycker är en av de bästa vaniljsorterna som finns nämligen planifoliavanilj från Mexico, från Papantla som kallas för staden som parfymerade världen.

EN DEL TYCKER att vanilj är dyrt, det tycker inte jag med tanke på allt arbete och kunskap som krävs för att få fram en bra vaniljstång. En orsak till priset är att vaniljens ursprung är en orkidé som måste handpollineras överallt utom i Mexiko där klängväxten har sitt ursprung. Endast där finns de kolibrier och den speciella biart, melipona-bi som gör jobbet. De stackarna har dessutom ett rysligt pressat schema eftersom blomman ledsnar och vissnar bort om den inte blivit befruktad efter åtta timmars blomning. Inte förrän i mitten av 1800-talet uppfanns konstpollineringen som ledde till att vaniljodlingen
spred sig till bland annat Tahiti och Madagaskar.

När orkidén vissnat bildas en fröskida som faktiskt inte smakar ett dugg vanilj. Aromen utvecklas först när vaniljstängerna doppats i kokande vatten och sedan i flera månader får jäsa i solen till rätt smak och mognad. Under nätterna viras de ofta in i filtar för att de inte ska bli för kalla, så det är ett ständigt passande.

Vi är många som älskar den mustiga, parfymerade vaniljsmaken i sötsaker som choklad, gräddiga desserter och fruktkompotter. Ja, det är få desserter som inte blir ännu bättre med ett tillskott av vanilj. Intressant är hur vaniljen rundar av fruktsmaken och får en fruktsallad att smaka mindre rått
och skarpt. Visste ni att kryddan även är enastående till skaldjur, i synnerhet hummer, havskräftor och räkor? Dessutom ger den en fantastisk fyllighet åt en mild curry eller en gräddig saffranssås till fisk. Att enbart pilla ur fröna och slänga skidan är synd och skam när det handlar om sådana exklusiva delikatesser, det är just i stången den mesta smaken sitter. Låt den tömda men oerhört smakrika skidan sjuda med i grytor, kompotter och såser; eller låt den dra i mörk rom som sedan används för att smaksätta chokladmousse och exotisk fruktsallad. Ett annat tips är att låta den torka i socker som sedan mals med stången i matberedare till ett högklassigt vaniljsocker.

 

FAKTA VANILJ

Växer i tropiska och subtropiska områdena.Ett hundratal arter finns. Plantorna är lianliknande och klängande. De kan bli upp mot 30 meter långa.
Det finns referenser till vaniljanvändning bevarade från 1700-talet då Aztekerna och Totonacerna använde frökapslarna för att smaksätta sin kakaodryck. Kommersiell vaniljodling är bland annat vanlig i Mexiko. Vaniljlianerna får organisk gödning och den insektsbekämpning görs ofta med på såpa och papayaextrakt.
Blommorna slår ut under april och maj och för att öka produktionen handpollineras plantorna. Av alla pollinerade frökapslar väljs sedan sex per blomstängel ut. Beredningen består i ett första steg där frukterna soltorkas dagtid var dag under två månader. Nattetid plockas frukterna in och förvaras i trälårar. Efter torkningsperioden rensas och sorteras frukterna för hand.

 

FAKTA PIRATKOPIAN VANILLIN

Visserligen är vanillinet en trogen avbild av det aromämne som dominerar i den äkta vaniljen, men det har inte ens samma mjuka komplexa smak. Vanillin framställs av träfibrer och är en biprodukt i massa industrin. Det är ämnet vanillin och liknande ämnen som ger till exempel Riojaviner mjuka toner när det får ligga och mogna i ekfat. Vanillin- eller vaniljsocker är alltså en biprodukt från pappersmassaindustrin.

Skriv ett svar

Name is required.
An email address is required.
You have to type a comment too! :)