När blev en banan gul i mitten?

Jag har haft en fantastisk sommar med en lång ledighet, den första på många år. Jag har njutit av Sverige, genom att åka runt i detta magiskt fina land och stanna vid smultronställen, som vid en sjö, äta gott, njuta av jordgubbar, fiska krabbor på västkusten och under resan lyssna på många av de väldigt bra sommarpratarna.
Tänk att kunna ta en tupplur på eftermiddagen och kanske planera för kvällens grillning och leka med lillkillen som börjar första klass till hösten.

Maten är viktig både för vuxna och barn så därför vill jag att min son ska äta riktig mat, lagat på riktigt sätt. I år har jag äntligen fått till min lilla odling hemma med blomkål, potatis, dill, rädisor, tomater med mera och det känns lyxigt att kunna göra sig sin egenodlade sallad till lunch – jag är otroligt stolt och glad.

Sedan har jag även haft nöjet att besöka tre nöjesparker i Sverige och en i Danmark. Det är trevligt och kul framförallt för de små barnen, en del saker är väldigt roliga även för vuxna.
Men när man går runt i nöjesparkerna så slås man av allt godis och läsk i olika former och storlekar sockervadd i massor av olika färger toppningar till glass både som är färgade och poppar när man äter. Samt de otroligt dåliga korvarna som serveras som lunchalternativ.
När det gäller glass så förstår jag inte hur folk tänker. Det verkar vara många som inte förstår någonting när det gäller just dessa produkter. Hur kommer det sig att till exempel bananglass eller sorbet alltid är gul? Vad jag vet så är en banan vit inuti. Likaså päron och äpple, när blev ett päron grönt inuti?
Pressar man riktig citronsaft från en citron och gör glass eller sorbet så blir de vita. Alla dessa glassdiskar, godiskiosker, sockervaddstånd som väller över av färgämnen och aromer i olika former och de allra flesta formligen frossar i detta otroliga fyrverkeri. Jag undrar stilla hur människor ska förstå skillnaden på riktiga smaker och artificiella?
Skillnaden på en riktig citron, en god banan, ett riktigt gott svensk äpple som man kanske gjort en härlig must på som kanske blir lite brunfärgad efter ett par minuter, men som smakar fantastiskt.

Jag läser samtidigt att en vd för våra svenska stora nöjesparker är supernöjd detta år eftersom omsättningen ökat väldigt mycket. Det gäller bland annat godisförsäljningen på nya Bamsevärlden i Kolmården där jag såg att man säljer Dunderhonungsburkar som kan fyllas med smågodis. Jag baxnade inför hur mycket godis som köptes.

För oss som jobbar i denna bransch så är det kanske självklart att människor får göra hur de vill, inte sant? Självklart är det så. Men jag trodde vi var på väg bort från ett godis- och glassintag som innehåller färgämnen och oäkta produkter. Men ack så fel jag har. Jag hoppas allt fler vill ändra på det.

Jag otroligt stolt över att ha verkat i restaurang- och i bageribranschen i många år.
Hit är de allra flesta är välkomna oavsett vilken bakgrund man har. Stockholms Bagare & Konditorer gick med i Pridetåget för första gången i år. Jag tycker att både restaurang- och bageribranschen ska sträcka på sig lite extra för vår öppenhet när det gäller att anställa nya människor. I våra företag finns så många exempel på personer som kommit in och många har lyckats ta sig långt oavsett vem man är.

Så varför kan inte politikerna lyfta fram branschen som ett bra exempel där unga kommer in på arbetsmarknaden och får sitt första jobb. Dessutom kan de utbilda sig inom yrket och resa världen runt genom sitt jobb, massor av fördelar finns.

Men regeringen har nu höjt arbetsgivaravgiften där den viktigaste rekryteringspotentialen finns, nämligen våra unga som vill ut och jobba.
Tillsammans med SBK, Sveriges bagare & konditorer har jag vid tre tillfällen bjudit in finansminister Magdalena Andersson, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, och , statsminister Stefan Löfven för att få diskutera arbetsgivarfrågor och höjningen av arbetsgivaravgiften för unga. Alla tre har tackat nej. 15 000 bagare & konditorer undrar varför.
15 000 personer. Stefan Löfven! Vi ska bara diskutera med dig och ditt parti inget mer, men ni vill inte. Om jag förstår det hela rätt så är det enklare att tacka nej än att förklara varför.

Jag ser mycket fram emot att snart få äta kräftor och gott bröd, liksom kalla soliga höstdagar och skörden med svenska äpplen. Sist men inte minst Bak & Chokladfestivalen som går av stapeln 8-11 oktober på Stockholmsmässan. Där har vi också ett kladdkakeracet för barn mellan 10-14 år, samt Baklabbet där man kan få delta i olika bakevent och kurser. Ett 60–70 tal olika bak- och chokladutställare är på plats. Där kommer också tävlingen Årets konditor, Nordiska mästerskapen i konditori samt Nordiska mästerskapen i bageri at äga rum.

Avslutningsvis bjuda på ett recept som jag gjorde på mitt första restaurangjobb på Operakällaren när jag var 19 år; en äppel- och lingonpaj med riktig vaniljsås. Varför jag nu skrev riktig, finns det något annat?

Magnus Johansson

Tips: För er som älskar desserter så är det premiär på Dessertmästarna säsong tre den 6 oktober

Skriv ett svar

Name is required.
An email address is required.
You have to type a comment too! :)