Kulturgrödor är helt rätt och snällare mot magen!

Varför då kan man undra?
Jag är rädd för debatten om gluten börjar gå i helt fel riktning, i mellandagarna fick jag titta på en film från USA (naturligtvis…) där TV bolaget ställde 2 frågor till personer som redan åt glutenfri kost.

Fråga 1 : Varför äter du glutenfri kost ?
Fråga 2 : Vad är gluten ?

Och på fråga 1 är det genomgående svaret att Gluten gör mig fet, därför väljer jag en glutenfri kost.
På fråga nummer 2 så är svaren mer varierande, allt från att jag har ingen aning, till en alg, ett träd, bark m,m.

Så kortfattat kan man säga ”Dom har ingen har en jävla aning” trots detta stoppar man gladligen i sig glutenfri kost som även visat sig farligare att äta om man inte har allergi mot gluten då man missar mycket näringsämnen som bröd och spannmål innehåller.

Modernt vete som är framtaget efter 60-talet är inte GMO, utan framtaget med traditionell växtförädling.
Modernt vete har en högre halt våtgluten. Det har man eftersträvat i växtförädlingen för att få bröd som kunderna efterfrågar och läs detta noga nu!
”Det jäser upp lätt och blir fluffigt”. Och just där kanske mycket av problemet ligger, lätt och luftigt ska det vara utan näringsinnehåll. Och det kära läsare gör oss alla både tjocka och illamående.

Men det verkar också vara den höga halten våtgluten som en del reagerar på.
Det finns 2%-3% glutenintoleranta i Sverige, en grupp med dold celiaki, en grupp med celiaki och en grupp som inte tål vete så bra utan att vara intoleranta.
Den senare gruppen är oftast de som talar sig varmast för glutenfri kost. Det är synd, för ni missar mycket gott och nyttigt.
Spannmål är ju en bra källa till protein och mineraler. Och än mer positivt blir det om man äter fullkorn i kombination med surdeg. Glutenfritt bröd innehåller ju mycket tomma kolhydrater från potatis och majs tex.

Det många mjölnare och läkare förespråkar är att personer som har problem med sin mage skall prova att äta ett bröd bakat på enbart kultursorter enkorn, emmer och dinkel, samt råg som innehåller mycket mindre gluten än vete. Dessa sorter har en lägre halt våtgluten, och har ett gluten som består av mer vattenlösliga proteiner, och därmed är mer lättsmält och snällare mot magen. Jag har haft härliga samtal med Kerstin på Warbro kvarn om detta och nu också en hel del mjöl hemma av dessa kulturgrödor i mitt bageri.

Så mitt förlag till er på 2015 prova baka på Emmer, enkorn eller dinkel spannmål, innan ni tror och litar på glutenfria produkter till skyhöga priser.
Enkorn har vi ätit i 10 000 år

Prova gärna att koka kornen hela i lite lättsaltat vatten till salladen eller i brödet, kanske ni köper flingor till frukost och kokar gröt?
Magen mår prima jag lovar och för er som vill fördjupa er än mer om detta kolla gärna in hemsidan www.allkorn.se

Med hopp om ett bra 2015 och då med en lugn kulturmage

All lycka till er och här kommer ett recept ni kan prova

Rostad dinkel, emmervete och enkorn

300 gr vatten
275 gr fullkornsdinkelmjöl
100 gr enkornmjöl
100 gr emmervetemjöl

Blandas långsamt i 3 minuter och låt ligga i 45 minuter

250 gr dinkelsurdeg
15 gr salt
Blanda allt i 2 minuter på långsam hastighet

Blanda degen ytterligare 2 minuter och låt sedan vila i 3 timmar och stöt samman degen och låt vila i 3 timmar till. Lägg i korgar och låt jäsa i kyl över natten.

Bakas i 250 grader i ca 45 minuter

Skriv ett svar

Name is required.
An email address is required.
You have to type a comment too! :)