Dags att vakna skolverket!

” Utbildning är som ett ljus, utan det ljuset är man blind”
Tack Lasse för lån av citat

Utbildning är så viktigt och för att citera Haji Qutabkhan i Afghanistan där människor skriker och längtar efter utbildning
” Utbildning är som ett ljus, utan det ljuset är man blind”

Det pågår en ständig debatt i vår bransch om hur vi ska höja kvaliteten på utbildningarna i Sverige, både på restaurangskolor och bageri och konditoriskolorna.

Studiematerialet är en oerhört viktig del i utbildningen, hur våra yrkeslärare tar hand om våra elever är en annan. Sedan inte minst viktigt är hur vi i branschen tar hand om elever, praktikanter, lärlingar och nyanställda. Att få eleverna känna sig välkomna till våra branscher samt att skolan är och ska vara bra på att yrkesförbereda.

Samtidigt tror jag att vi i branschen ska precisera vad man ska kunna, när man kommer ut från skolan så lärarna ännu tydligare vet vad vi kräver och vill ha.

Ett lysande exempel är vad Sveriges Bagare och konditorer (SBK) har gjort med medlemmarnas egna medel, tagit fram 2 egna utbildningsböcker för skolorna en för Bageri och 1 för konditori samt utbildningsfilmer som är webbaserade. Underbart!

Kostnaden 2 miljoner kronor har SBK (alltså medlemmarna) stått för själva, skolverket vad gör ni? Inte ett dugg.
”Skolverket ska bland annat ansvara för statlig rektorsutbildning, stödja nationellt prioriterad fortbildning och viss annan kompetensutveckling stödja utvecklingen av flexibla former för vuxenutbildning, informera och sprida kunskap om verksamhetsområdet ”

Så vår förhoppning är nu att skolorna kommer att använda materialet och att vi får stöd och hjälp från skolverket, utbildningsministrar varför inte Matlandet Sverige i att göra mer utbildningsfilmer och utveckla materialet än mer. För som alltid finns det saker man kan göra lite bättre.

Senare i höst har SBK bjudit in alla yrkeslärare i Sverige för en utbildning och en diskussionen med dom nya böckerna som underlag. Även det utan hjälp från skolverket.

Och vi hoppas på stort deltagande och stort intresse, vi behöver er lärare.
Hjälp oss att få en ännu bättre utbildning i Sverige, så använd materialet till att höja er och eleverna kompetens.

Tack alla ni som har arbetat med detta projekt! Ingen nämnd ingen glömd, men ni har gjort ett stålande jobb och detta kommer göra skillnad men det kommer ta tid och mycket vilja

Tack för ordet!

Och varför inte baka lite småkakor till kaffet, här kommer ett underbart recept på Sandkakor.

Recept på Sandkakor

Sandkakor

1350 gr smör bryn och ställ i kyl över natten
13 gr salt
900 gr socker
50 gr vaniljsocker
25 gr bakpulver
1700 gr mjöl

1. Bryn smöret och sila , ställ i kyl över natten
2. Blanda först socker och brynt smör med vinge i vispmaskin
3. Tillsätt sedan salt, vaniljsocker, siktade mjölet och bakpulvret.
4. Rulla ut i 800 gr längder , skär sedan upp i 12 gr stora stubbar och tyck ned en hel hasselnöt i mitten på kakan, ställ på plåt med bakplåtspapper
5. Sätt ugnen på 190 grader och baka i ca 12-14 minuter
6. Och sist men inte minst , Njut

Skriv ett svar

Name is required.
An email address is required.
You have to type a comment too! :)